Tot mai des ma intalnesc cu antreprenori care au ajuns in diferite situatii mai putin fericite datorita, in principal, lipsei de comunicare dintre ei si contabil. Stiu ca toti suntem foarte ocupati insa nu uitati ca e bine sa fiti si informati!

Majoritatea au impresia ca daca business-ul pe care il detin aduce roadele scontate, atunci totul e ok…. pana cand nu mai e. Si astfel antreprenorul ajunge la banca sa isi ia un credit, sau la o societate de leasing sau chiar este pus in fata unui control unde trebuie sa prezinte informatii despre firma sa. Iar in acest punct de multe ori apar surprize. De ce? Pai in primul rand trebuie prezentata o balanta, care va spune o poveste despre firma, iar daca vrei ca sa obtii rezultatele scontate povestea trebuie sa fie clara, corecta, la obiect, verificabila. Asigura-te ca e asa!

Dar sa nu uiti un aspect foarte important… povestea balantei se scrie in fiecare luna, asa ca tu antreprenorule trebuie sa urmaresti fiecare episod daca vrei sa ai „filmul” complet. Dar cum sa faci? In cele ce urmeaza am sa iti prezint cateva informatii importante, pe care daca ti le insusesti vei fi cu siguranta mai castigat.

  1. In primul rand lunar sa duci TOATE documente din luna anterioara contabilului. Sa le duci frumos aranjate, sa le cauti si sa le gasesti chiar daca au fost in bord la masina sau ratacite prin vreo geanta, se le duci in primele zile ale lunii curente pentru luna precedenta.
  2. Daca au fost situatii speciale fa bine si spune-i contabilului tau, nu il lasa sa descopere singur si apoi sa te traga de maneca.
  3. Raspunde cu promptitudine si interes la solicitarile venite din partea contabilului dupa ce a operat documentele. Poate sunt necesare clarificari sau poate ai uitat sa trimiti ceva.
  4. Dupa ce documentele sunt operate si primesti taxele de plata ar fi bine sa si faci platile in termen daca vrei sa nu ai probleme.
  5. Si nu in ultimul rand afla ce „spune” balanta ta. Pai si cum faci asta? Normal ar fi sa fi informat lunar in ce modalitate agreati, tu si contabilul tau.

 

Dar ce informatii sunt importante? Eu consider ca ar trebui sa stii macar urmatoarele:

  • Care iti este cifra de afaceri. Cifra de afaceri este data de totalul serviciilor prestate si/sau a bunurilor vandute pe o perioada de timp (de regula se prezinta pe anul in curs).
  • Daca ai profit sau pierdere, precum si valoarea. Daca in viitorul apropiat doresti sa accesezi finatare profitul este foarte important.
  • Daca ai credite, leasinguri – e bine sa stii cat mai ai de achitat din ele.
  • Ce imobilizari ai si ce valoare au acestea (ex. Masini, cladiri, echipamente, samd).
  • Care este valoarea stocului si detaliat sa si primesti componenta acestuia. E foarte important sa confrunti cu ce ai fizic in magazie, daca ceva lipseste discuta cu contabilul tau sa vedeti de unde e diferenta.
  • Care sunt furnizorii neachitati precum si sumele datorate. Recomand ca lunar sa faci confruntari de sold cu cat mai multi dintre furnizorii tai.
  • Care sunt clientii neincasati precum si sumele de primit.
  • Ce taxe ai de plata, valoarea acestora si termenele de plata.
  • Ce sume ai in conturi la banca.
  • Ce sume ai in sold la casa. Iar aici e o lunga discutie, te sfatuiesc ca sa nu lasi sa se adune sume mari, discuta cu contabilul tau si scoate dividende daca banii nu se regasesc fizic.

 Urmeaza instructiunile prezentate si tine cont ca un antreprenor informat este un antreprenor castigat!